Kindergebit

Het melkgebit, 0 - 5 jaar:

Zodra de eerste tandjes van uw kind zijn doorgebroken kunt u beginnen met poetsen. Door middel van een leuke speciale kindertandenborstel met zachte haren went een kind spelenderwijs aan het poetsen van de tandjes. Tandpasta is in het allereerste begin nog niet nodig, water alleen is nog voldoende. Na verloop van tijd kun je van een peutertandpasta overstappen op een gewone fluoride tandpasta, een halve cm tandpasta is al voldoende. Het melkgebit van uw kind is van groot belang, het is dan ook belangrijk om deze tanden en kiezen zo gezond mogelijk te houden. De doorbraak van het melkgebit

Poetsen moet tweemaal per dag, twee minuten lang, 's morgens en 's avonds voor het slapen gaan. Poets de tanden van een "zelfpoetsend" kind altijd nog even na, een kind heeft vaak moeite om het gebit helemaal schoon te krijgen. Een ander belangrijk onderdeel van het gezond houden van het gebit is het beperken van suiker en andere zoetigheid. Het handige zuigflesje met vruchtensap of ranja is een echt zoethoudertje. Door deze flesjes wordt de kans vergroot op zgn. zuigfles cariës. Stimuleer daarom zo veel mogelijk het drinken uit een bekertje. Vrijwel elk kind is dol op snoep. Het is overigens veel minder slecht om een grote hoeveelheid snoep in een keer op te eten, dan over de dag verspreid. Het gebit krijgt dan maar een keer een hoop zoetigheid te verwerken. Aternatieven voor snoepgoed zijn o.a. fruit, rauwkost, crackers, soepstengels, etc.

 

 • Doorbraak van het melkgebit

Vanaf welke leeftijd is het verstandig de tandarts te bezoeken:

Neem een kind vanaf twee jaar mee naar de tandarts als u zelf een halfjaarlijkse controle heeft. Laat het kind rustig rond kijken en wennen aan de omgeving en misschien mag de tandarts al even in de mond kijken. Wanneer er bij uzelf iets vervelends moet gebeuren is het verstandiger dat het kind daar niet bij is. Wordt het gebit van uw kind goed verzorgd, is de kans op gaatjes klein en hoeft het kind geen angst voor de tandarts te hebben. En u bent in die eerste jaren de beste verzorger van de tanden van uw kind.

 

 • Het kindergebit van 5 tot 12 jaar:

Als het melkgebit goed verzorgd wordt, geldt dat vaak ook voor het blijvend gebit. Op het blijvend gebit bent u natuurlijk extra zuinig. Bij het poetsen moet uw kind nog zeker geholpen worden tot het negende of tiende jaar.

 

< Tanden met plak

 

 

Waar poetst een kind het blijvende gebit mee?

Het beste is een gewone fluoridetandpasta en een zachte of een medium junior-tandenborstel. De manier om tanden en kiezen zo gezond mogelijk te houden is om zo goed mogelijk met onze eet- en drinkgewoontes om te gaan. Op onze tanden en kiezen zit plak en hierin zitten bacteriën. Deze bacteriën maken van suiker een zuur. Als we iets hebben gegeten of gedronken krijgt ons gebit een kleine zuuraanval, daarna heeft het gebit tijd nodig om te herstellen. Het is van belang dat de perioden tussen de eetmomenten lang genoeg duren. Het gebit krijgt dan de tijd om te herstellen.

Tip: heeft uw kind hoestdrank of een andere medicinale siroop (antibiotica) gekregen, laat uw kind dan goed de mond met water naspoelen, de siropen bevatten veel suiker.

 

Het wisselen:

Het wisselen van tanden en kiezen begint ongeveer rond het zesde jaar. Paar doorgebroken tanden en kiezen zijn kwetsbaar. Daarom is ook bij het wisselen een goede verzorging van het gebit zo belangrijk.

Het tandarts bezoek blijft natuurlijk ook van groot belang. Elk halfjaar een controle hoort er gewoon bij. Want van een gezond gebit kan uw kind zijn leven lang plezier hebben.

 

Verschillende technieken om kindertanden zo gezond mogelijk te houden:

Poetsen volgens de drie b's

 • Goed poetsen met een goede tandenborstel, die om de drie maanden vervangen wordt, en een goede tandpasta
 • Elk halfjaar naar de tandarts voor controle
 • Tandlak, een moderne manier om de pas doorgebroken blijvende kiezen van uw kinderen beschermt tegen aantasting. Tandlak hoeft over het algemeen slechts eenmaal te worden aangebracht

Poets en onderhouds hulpmiddelen

 • Flossen
 • Tandenstokers
 • Ragers of Interdentale tandenborstel
 • de end tufted borstel

Hoe kies je de juiste tandenborstel?

Een aantal tips:

 • De borstelkop mag niet langer zijn dan 3 cm en niet breder dan 1 cm.
 • Alle haren moeten even lang zijn en loodrecht op de steel staan.
 • De toppen van de haren moeten bol zijn.
 • Kunststof haren blijven beter schoon en gaan langer mee.
 

Belangrijk: Verwissel uw tandenborstel ongeveer vier keer per jaar.

 
 
dit is een spacer
< naar vorige pagina terug gaan